Competentiegebied 1

 Verpleegkundig handelen

  • Competenie 1a de verpleegkundige verleent zorg in complexe zorgsituaties van opname tot ontslag.
  • Competentie 1b de verpleegkundige verleent preventieve zorg aan individuen en groepen.
  • Competentie 1c de verpleegkundige onderbouwdt de zorg met behulp van klinisch redeneren.

Leerdoel; Aan het einde van de uitvoeringsfase ben ik instaat om alle fasen van het zorgproces systematisch te analyseren en te onderbouwen met behulp van klinisch redeneren, dit wil ik integreren in mijn dagelijkse werkzaamheden. Als coördinerend verpleegkundige bij de crisisdienst en in de kliniek voer ik alle taken van het persoonlijk begeleiderschap onder verschillende omstandigheden zelfstandig  uit. 

Beginsituatie Ik werk op een open opname afdeling ik begeleid dagelijks meerdere patiënten met uiteenlopende ziektebeelden van opname tot ontslag. Ik ben 5 jaar verpleegkundige bij GGZ InGeest, het persoonlijk begeleiderschap is een van mijn vaste taken als verpleegkundige. Dit houdt in het begeleiden van cliënten bij persoonlijk, sociaal en maatschappelijk functioneren op de open opname afdeling. Er wordt van mij verwacht dat ik als verpleegkundige onder verschillende omstandigheden invulling kan geven aan het persoonlijk begeleiderschap. Naast het persoonlijk begeleiderschap is het geven van voorlichting en psycho educatie een belangrijke autonome verpleegkundige interventie. Op de opname afdeling ben ik dagelijks bezig met het geven van tips/adviezen, het beantwoorden van vragen gesteld door patiënten en diens naasten. Een effectieve interventie om te voorkomen dat de patiënt terugvalt is het opstellen van een crisissignaleringsplan. Deze interventies heb ik uitgevoerd bij patiënten met uiteenlopende ziektebeelden onder verschillende omstandigheden op de afdeling. Het geven van voorlichting is een vast therapie onderdeel en behoord ook tot mijn dagelijkse werkzaamheden. Voor de opleiding betekende de term klinisch redeneren voor mij waarom doe je wat je doet ? Is de geleverde zorg op een professionele en verantwoorde wijze uitgevoerd ? In het eerste jaar heb ik in de theorie geleerd dat klinisch redeneren het proces omvat waarbij het koppelen mijn eigen observaties en interpretaties aan de medische kennis om te kunnnen beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden in het verpleegkundig proces. Met als doel het verpleegkundig proces op professionele wijze vorm te geven.  op de opname afdeling deed ik dit door gegevens te verzamelen en op basis van theoretische en praktische kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie de patiënten te observeren en van daaruit te beredeneren.

Leerproces/ontwikkeling;

Om als persoonlijk begeleider goede observaties te doen, moet ik voldoende fysiologische, anatomische en pathologische voor en achtergrondkennis hebben. Tijdens de MBO-HBO doorstroom fase van de opleiding, heb ik mijn actuele voor en achtergrond kennis verbreed. De schriftelijke kennis toetsen  medische kennis 1a, 1bKL-MK.pdf (247,2 kB) en psychopathologie KL-PP KL-MK.pdf (295 kB)hebben daar aan bijgedragen. De theorie lessen over de verpleegtechnische vaardigheden gaven me de mogelijkheid om de vaardigheden te oefenen, demonstreren en aftekenen. VTV In de praktijk is de wijze waarop ik de taken van het persoonlijk begeleiderschap uitvoer niet veranderd, de omstandigheden veranderen regelmatig. In de uitwerking van PLO 1PLO 1.pdf (874,6 kB) is te lezen hoe ik een aantal patiënten begeleid met uiteenlopende ziekte beelden, van opname tot ontslag.  Na enige tijd heeft het persoonlijk begeleiderschap een andere invulling gekregen, omdat ik aan het begin van het derde leerjaar kennis maakte met het vak case management. De lessen hebben me geleerd, wat directe en indirecte functies van een case manager zijn. En hoe deze functies in de praktijk worden uitgevoerd. In de uitwerking van casemanagement 1,CM 1.pdf (6,8 MB) vertel ik mijn ervaring met een patiënt uit Ethiopië die zelfstandig wilde wonen in een RIBW. In het verslag is terug te lezen hoe ik mijn kennis en ervaring inzet om dat doel te bereiken. Terwijl ik rekening houd met de behoeften,  wensen en culturele achtergrond van patiënt en naasten.

Voor praktijkleeropdracht 5 Charisa.docx herstelondersteunende zorg.docx heb ik onderzoek gedaan naar de vizie van de organisatie met betrekking tot herstelondersteunende zorg, versus de presentie benadering van Andries Baart. De overeenkomsten en verschillen heb ik geanalyseerd en gebundeld in een verslag. Uit de conclusie van het verslag blijkt dat ik veel overeenkomsten heb gevonden, maar dat door andere factoren zoals, beprekte financiële middelen of beprekte tijd, het niet altijd mogelijk is om aan te sluiten bij de wensen en belevingswereld van de patiënt. Deze informatie heb ik tijdens mijn stage bij het Fact Amstelveen toegepast. Nadat ik het eerste semester casemanagement 3.1 met een voldoende had afgerond. Was het tijd om kennis te maken met ambulant case management. De stage bij het Fact team Amstelveen en de lessen vielen gelukkig samen. Het viel me op dat de sociaal maatschappelijke problemen van de Fact patiënten een grote invloed hebben op de gemoedstoestand en andersom. In de uitwerking van de opdracht  Casemanagement 3.2 herstelondersteunende zorg.docx is terug te lezen hoe ik mijn kennis en inzicht inzet ten behoeve van de zorg in alle fases van het verpleegkundig proces. In deze opdracht is terug te lezen hoe ik probeer om te sluiten bij de wensen en mogelijkheden van dhr. Y, door zijn verwachtingen van de patiënt met betrekking tot herstel te inventariseren, een doel te stellen en te beoordelen hoe het doel kan worden bereikt. Daarbij maak ik gebruik van de opgedane kennis over de vizie van de organisatie na het maken van PLO 5, het toepassen van de HEE methode.

Het persoonlijk begeleiderschap krijgt een andere invulling wanneer ik vanuit het Fact team niet meer terug keer naar opname afdeling. In plaats daar van werk ik enkele maanden als ambulant verpleegkundige bij het Intensive Home Treatment (IHT) team. Ik bied voor de duur van zes weken intensieve begeleiding aan patiënten die in crisis verkeren met een opname indicatie. Het doel van IHT is laagdrempelig op de korte termijn inzetten van crisis interventie ter voorkoming of verkorting van de klinische opname. Na een beoordeling van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige plan ik een zorgafstemming gesprek in met de patiënt en eventuele gezinsleden, de (ambulant)behandelaar en de ambulant verpleegkundige van IHT. Tijdens dit gesprek worden er kleine haalbare doelen gesteld waar ik samen met de patiënt voor de duur van zes weken aan werk. Als de doelen niet worden behaald is het met hoge uitzondering de kortdurende crisis interventie te verlengen met maximaal zes weken. De verpleegkundige interventies bestaan uit psycho educatie geven, huisbezoeken doen, opstellen van een signaleringsplan, dag structuur aanbrengen, het steunsysteem betrekken. De rapportage van het ZAG gesprek mw.docx, geeft een indruk van de afspraken die worden gemaakt na het ZAG gesprek.

Op dit moment (2018) ben ik werkzaam als coördinerend verpleegkundige in de kliniek, het verlenen van zorg in complexe zorgsituaties van opname tot ontslag valt onder mijn dagelijkse werkzaamheden. Op de afdeling ben ik persoonlijk begeleider van 6 patiënten met uiteenlopende ziekte beelden. Ik voer dagelijks gesprekken, met mijn patiënten gericht op de specifieke doelen van opname, de wensen/hulpvraag van de patiënt en rehabilitatie. Ik voer verschillende activiteiten uit die betrekking hebben op het persoonlijk begeleiderschap zoals; begeleidingsplannen, signaleringsplannen Signaleringsplan PLO 1A.pdf (466,9 kB), week schema's. Uit mijn PLO1A PLP3.pdf blijkt dat ik in de laatste praktijkleerperiode, onder verschillende omstandigheden zoals onderbezetting, onrust op de afdeling en in crisissituaties laat zien dat ik de taken van het  persoonlijk begeleider schap op het eindniveau F4 uitvoer. In deze opdracht is terug te lezen dat hoe ik (Merel) begeleid van opname tot ontslag.

Bij deze competentie heb ik de afgelopen periode geleerd hoe ik de vakdeskundigheid van de verpleegkundigen vorm kan geven.  Aan het begin van de opleiding werkte ik op een open opname afdeling. Daar verzamelde ik gegevens en op basis van theoretische en praktijk kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie leerde ik de patiënten te observeren en van daaruit te beredeneren en mijn bevindingen te toetsen door gebruik te maken van wetenschappelijk literatuur, richtlijnen en protocollen van de afdeling. De lessen van klinisch redeneren hebben mij geleerd hoe ik de koppeling naar de praktijk kan maken. Voorheen keek ik wel kritisch naar de vakdeskundigheid en het verpleegkundig proces maar niet aan de hand van klinisch redeneren. De opdrachten die ik tijdens deze praktijk leerperiode heb gemaakt hebben me inzicht gegeven in hoe ik klinisch redeneren ook toepas tijdens mijn werkzaamheden als verpleegkundige bij het IBT team, en op de afdeling als coordinerend verpleegkundige op de afdeling. Daarnaast heb ik gemerkt dat het belang van klinisch redeneren bij de verpleegkundigen steeds meer onder de aandacht is. Juist omdat het zo belangrijk is om je continu af te vragen waarom jij denkt dat de geleverde zorg op dat moment de best beschikbare zorg is die de patiënt kan ontvangen, binnen de mogelijkheden en faciliteiten die de organisatie biedt. Door het vak EBP heb ik geleerd hoe ik systematisch naar relevante literatuur kan zoeken in de daarvoor bestemde databanken. Met als belangrijke vraag of de behandeling aangeboden door mezelf of collega’s op dat moment de best beschikbare behandeling is. De kosten middelen en de wens van de patiënten spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Dit is terug te lezen in de uitwerking van de opdracht voor het vak klinisch redeneren. De Essay..pdf (2,6 MB) laat zien hoe ik rekening houd met de gezondheidstoestand van de patiënt in kwestie. De samenhang en de wisselwerking van de problematiek analyseren komt uitgebreid naar voren in de uitwerking van de opdracht GGZ.Casestudy.docx (78,4 kB) In het gedeelte waar ik voor het beoordelen van de gezondheidstoestand van de patiënt gebruik maak van het internationaal classificatie model ICF. In het laatste jaar ben ik steeds beter geworden in het interpreteren van de resultaten en het toepassen van klinisch redeneren in mijn dagelijkse werkzaamheden op de afdeling. Een andere wijze waarop ik de verpleekundige zorg onderbouw door gebruik te maken van klinisch redeneren is door samen met mijn collega's de effectiviteit van het huidige therapie aanbod van de afdeling te onderzoeken daarbij heb ik gebruik gemaakt van wetenschappelijk literatuur, richtlijnen, protocollen en ervaringen van andere afdelingen. Ik heb kritisch gekeken of de informatie die ik heb gevonden generaliseerbaar is naar mijn doelgroep. Met deze gegevens heb ik het therapieprogramma aangepast met een positief resultaat dit blijkt uit de feedback van mijn collega's en patiënten, die vinden dat het aanbod meer aansluit bij de individuele, specifieke huplvraag van de patiënt. Wat ik heb toegevoegd aan het huidige aanbod zijn, psycho-educatie, herstelgroep en runningtherapie.

ontwikkelpunt: Binnen enkele maanden zal de afdeling waar ik werkzaam ben een gesloten afdeling worden. Omdat ik weinig ervaring heb met gesloten afdelingen, Ik realiseer me dat er een andere werkwijze van mij word verwacht en dat ik mijn werk onder andere omstandigheden zal moeten uitvoeren, daar wil ik me komende periode verder in verdieppen, door vragen naar ervarigen van andere collega's en mee lopen op een gesloten afdeling.