Competentiegebied 2
Communicatie
- Competentie 2a de verpleegkundige gaat een vertrouwensrelatie aan met de patiënt.
- Competentie 2b de verpleegkundige geeft informatie, voorlichting, GVO en advies aan individuen en groepen.
- Competentie 2c de verpleegkundige zorgt voor een optimale informatie-uitwisseling met alle betrokkenen.
leerdoel; ben ik instaat om een vertouwensrelatie aan te gaan met de patiënten die kortdurend worden behandelend door het intensief behandel team. Ik draag zorg voor een optimale communicatie en informatie uitwisseling met alle betrokkenen binnen en buiten de organisatie. Daarnaast geef ik advies, voorlichting en GVO gericht is op de preventie van een gezondheidsproblemen.
Begin situatie; Communicatie verloopt op verschillende manieren op de afdeling waar ik werk. Ik vond het altijd een uitdaging om in gesprek te gaan met patiënten en diens familieleden die vervelend nieuws kregen. Ik was vooraf voorzichtig in het maken van afspraken om te voorkomen dat er een verstoring zou optreden in de behandelrelatie. Een ander punt wat ik voor de opleiding moeilijk vond was het mondeling aanspreken van mijn collega 's op het niet na utivoeren van werkafspraken, dit deed het liefst via de mail. Als verpleegkundige ben ik elke dag bewust en onbewust bezig met het verstrekken informatie aan patiënten en diens naasten. Verschillende soorten informatie specifiek gericht op preventie, of algemene informatie zoals de afdelingsregels. Als verpleegkundige op de open opname afdeling geef ik één keer per week Health4U. Dit is een vaardigheidstraining voor het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Als verpleegkundige ben ik bewust van mijn voorbeeldfunctie en werk ik samen met de patiënten aan het vergroten van het bewustzijn rondom de leefgewoontes. Ik motiveer de patiënten om bijvoorbeeld iets aan het overgewicht te doen.
Leerproces/ontwikkeling;
Het aangaan van een vertrouwens relatie en het begeleidenvan patiënten op de afdeling zijn belangrijke interventies voor mezelf alsverpleegkundige om een goede invulling te geven aan de behandeling op deafdeling. Ik vind het belangrijk om op een respectvolle manier om te gaan metmijn patiënten, daarbij is het van belang om een empathische houding aan tenemen, de balans te zoeken tussen afstand en nabijheid en rekening te houden met de normen en waardenvan de patiënt . Deze elementen bevorderen de contactgroei tussen de patiënt enik. Omdat ik inmiddels 9 jaar werk als verpleegkundige heb ik de nodigeervaring opgedaan in het zoeken en aangaan van contact. Hierbij heb ik geen gebruik gemaakt van mijn theoretische kennis. Tijdens mijn eerste leerwerkperiode heb ik verschillende theorieën geleerd en toegepast in de praktijk. Dit blijkt ook uit mijn opdracht Ethiek waarbij ik rekening houd met de normen en waarden, culturele achtergrond en geloofsovertuiging van de patiënt.
Een kwalitatief goede voorlichting begint bij goede informatie selectie. De lessen van EBP 2 hebben me geleerd hoe ik systematisch zoek naar onderzoeksartikelen in de daarvoor bestemde data base. Waarna ik de kwaliteit van de publicaties beoordeel en selecteer voor mijn voorlichting. Dit is terug te lezen in de uitwerking van de take home opdracht EBP 2. Het planmatig zoeken naar informatie is niet voldoende voor de een goede voorlichting. Aan het begin van het derde leerjaar heb ik de combinatie toets klinisch redeneren-medische kennis met een voldoende afgerond KL-PP KL-MK.pdf (295 kB).
De lessen en schriftelijke kennis toetsen hebben me geleerd hoe ik psychiatrie, fysiologie, pathologie, farmacologie en de anatomische structuren toepas op het redeneren op de afdeling.
Om goede voorlichting te geven aan de patiënten van de open opname afdeling moet ik voldoende theoretische basis kennis hebben. Het belangrijk om te weten hoe ik methodisch gezondheidsrisico’s kan opsporen en analyseren. De vakken ontwikkelingspsychologie en gezondheidspsychologie GPS.pdf (224,6 kB) zijn voor een groot deel gericht op preventie en GVO. Tijdens lessen van ontwikkelingspsychologie ben ik dieper in gegaan op de normale, cognitieve, sociale, morele en persoonlijkheidsontwikkeling. Ik heb geleerd dat een afwijkende ontwikkeling het psychisch functioneren kan beïnvloeden. En hoe ik als verpleegkundige daarop in kan spelen.
De begrippen uit de lessen van gezondheidspsychologie zoals; gedragsdeterminanten , gedragsverandering, preventie, motivatie en ambivalentie, zijn belangrijke basisbegrippen die de wisselwerking tussen gezondheid en gedrag weergeven. Ik ga dieper in op voorlichtingsmiddelen, en valkuilen bij het geven van voorlichting aan individuen en groepen. Daarnaast heb ik een voorlichtingsgesprek voorbereid en uitgevoerd in de praktijk. Waarna ik een voorlichtingsplan aan de hand van het vier-fasen-model van Koelen heb opgesteld met een patiënte van de afdeling.
Na het oefenen van mijn communicatieve vaardigheden bij COVA COVA cijfer.pdf (269,4 kB), ben ik gaande weg beter geworden in het overbrengen van de informatie naar patiënt. Ik vind het nog steeds altijd erg spannend om voor een groep mensen te spreken.
De verworven theoretische kennis informatie gebruik ik in de praktijk om voorlichting te geven aan de patiënten van de open afdeling. Ik zet de kennis in om de informatie behoefte bij de patiënten te signaleren op de afdeling.
In de uitwerking van praktijkleeropdracht 2a Praktijkopdracht 2a..docx (23,7 kB) is terug te lezen hoe ik voorlichting geef over gezonde voeding en bewegen in de psychiatrie. De informatie heb ik kritisch beoordeeld en afgestemd op de situatie en mogelijkheden van de patiënten op de open opname afdeling.
Het derde semester Halverwege de tweede praktijkleerperiode heb ik mijn stage van half jaar bij het Fact team afgesloten met een voorlichtingsbijeenkomst, met als doel het familiebeleid van GGZ InGeest meer onder de aandacht brengen. Dit was de eerste keer dat ik gebruik heb gemaakt van een Prezi over familiebeleid prezi.com/hgmlhs9przeh/?utm_campaign=share&utm_medium=copy ter ondersteuning van mijn verhaal. Ik ben tevreden over de manier waarop ik het multidisciplinair Fact team heb geïnformeerd over de nieuwe werkwijze. Het geven van voorlichting binnen de organisatie gaat door, momenteel geef ik voorlichting aan collega's binnen en buiten de organisatie over de werkzaamheden van het IHT team. Daarnaast ben ik door de organisatie benaderd om mijn ervaringen te delen door te spreken op een symposium, portfolio (ehealth)symposium.pdf (345,7 kB) over de wijze waarop ik gebruik maak van online interventies tijdens de kortdurende behandeling. Aan het begin van deze opleiding vond ik het geven van een presentatie of voorlichting voor grote groepen erg spannend. Door de lessen van Ethiek en COVA en mijn ervaringen, begin het steeds leuker te vinden om presentaties te geven.
Bij deze competentie wil ik leren me nog meer in te zetten voor preventie en gezondheidsvoorlichting voor de doelgroep waar ik werkzaam ben. Na het volgen van de vakken klinisch redeneren en het maken van de GGZ.Casestudy.docx (78,4 kB) en PLO 6 Charisa Ellis.docx (70,8 kB), realiseerde ik me hoe belangrijk het is om kennis te delen ter bevordering van de deskundigheid en welzijn van patienten. Aandacht besteden aan goede voorlichting, aan patiënten en familie over de gezondheidsrisico's, leefgewoonten, ziektebeelden en behandelmogelijkheden is essentieel. Momenteel is te weinig aandacht voor de somatische gezondheidstoestand van psychatrisch patiënten die antipsychotica gebruiken. Ik wil mijn collega's bewust maken van de risico's op het ontwikkelen van het metabool syndroom, door een voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Met als doel het uitvoeren van de periodieke somatische screening op de kaart zetten. Ik ben met mijn teamleider in gesprek over de wijze waarop ik een bijdrage kan leveren. Momenteel ben ik aandachtfunctionaris somatiek geworden en heb ik verschillende activiteiten uitgevoerd om de somatiek en de somatische screening meer op de kaart te zetten. De actvitieiten die ik heb uitgevoer zijn opstarten van een depot poli, onderzoek doen naar de huidige interventies op de afdeling (zie tab bewijzen indicatoren en bewijzen competentiegebied 2)
Met behulp van de theorie lessen communicatieve vaardigheden en de training COVA MI. Ik ben gaande weg beter geworden in het overbrengen van de informatie naar de patiënt, diens naasten en alle betrokken zoal verpleegkundigen, psychiaters etc. Voor de opdracht verslag van Charisa Ellis casemanagement continuïteit en coördinatie eindverslag definitief !!!! BLAUW Ketenzorg opdracht PLO 7.docx (63,7 kB) en de opdracht GGZ.ImplementatieplanTOR.docx (138,9 kB) heb ik me gericht op de informatie uitwisseling binnen het multidisciplinair team en het sociale netwerk van de cliënt. De interventies die ik heb bedacht en uitgewerkt zijn ter verbetering van de interne en externe communicatie en ondersteunen de huidige communicatiemiddelen. De opdracht en de lessen hebben me geleerd hoe ik effectief samenwerk met alle betrokkenen. De samenwerking met de patiënten en teamleden komen in de uitwerking van deze opdrachten naar voren. Ik heb een team analyse gemaakt en aan de hand van de uitkomsten een verbeterplan gemaakt. Een aantal verbeterpunten zijn inmiddels geïmplementeerd. Deze opdracht laat ook zien hoe ik mijn collega’s en die van de patiënt instructies geef waardoor ze meer rekening houden met de culturele verschillen die de samenwerking tussen patiënt en multidisciplinair team kunnen verstoren. Door de activiteiten die ik tijdens deze opdrachten heb uitgevoerd is er meer inzicht en begrip gecreëerd voor de problematiek van de patiënt. Momenteel ben ik bezig met verbeteren de interne communicatie tussen het IHT team en alle betrokkenen binnen de organisatie door de procedure van de Zorg afstemmings- gesprekken te herzien en collega’s uitleg te geven over hoe de ZAG gesprekken gehouden moeten worden en wat het doel daarvan is. De lessen van kwaliteitszorg 4.1 hebben me geleerd hoe uitvoeren van de Plan Do Check Act cyclus ondersteund bij de kwaliteitsverbetering. In de derde periode heb ik als vervangende stage opdracht de interne en externe communicatie en informatie structuren van de schakels onderzocht en verbeterd terug te lezen in de uitwerking van de ketenzorg opdracht. De wijze waarop de afdeling informatie uitwisselt met alle betrokken worden onderzocht. Een van mijn bevindingen waarop ik en verbeterplan heb geschreven heeft geleid tot een toename in het gebruik van geschikte communicatie middelen zoals; tablets, smartphones, beeldbellen en een App de behandelmogelijkheden worden uitgebreid. Omdat ik een voorstander ben van moderne communicatie middelen, ben ik aandachtfunctionaris geworden en bezig met het implementeren van de online behandelmodules van Minddistrict portfolio (ehealth)symposium.pdf (345,7 kB).
De uitvoering van de toets opdracht van ethiek 4.1 moreelberaad heeft me de mogelijkheid gegeven om in de praktijk mijn communicatieve vaardigheden adequaat in te zetten. Ik heb een moreelberaad georganiseerd waarvan ik gespreksleider was. Ik vond het een goed punt dat ik tijdens het gesprek de boosheid van collega G benoem van G. en daarmee laat ik zien hoe ik elementen uit de socratische gespreksvoering toepas door ruimte te geven aan de emoties. Moreelberaad Ethiek 4.1 Charisa Ellis.docx (43,7 kB)
In februari 2018 ben ik door mijn voormalige middelbare school het Caland lyceum benaderd om voorlichting te geven aan een aantal leerlingen in de leeftijd van 14-16 jaar. Deze nieuwe uitdaging wekte mijn interesse en na overleg met mijn afdelingsmanager heb ik toestemming gekeregen om een aantal leerlingen een halve dag mee te laten lopen op de afdeling. Om de leerlingen een goede indruk te geven van de werkzaamheden van verpleegkundige binnen de psychiatrie heb ik een programma gemaakt, bestaande uit een powerpont presentatie, rondleiding over de afdeling en uitleg over de verschillende psychiatrische ziekte beelden, tijdens het programma hebben de ook de gelegenheid gehad om vragen te stellen aan een opgenomen patiënt die ik vooraf heb benaderd voor deelname. Dit was een leuke, leerzame ervaring die heeft geleid tot nieuwe kansen zoals het geven van voorlichting over de specialistische psychiatrie en (drugs)preventie prezi.com/6p1gq999giwd/?utm_campaign=share&utm_medium=copy op mijn oude middelbare school. Op de afdeling geef in voorlichting/psycho-educatie aan familie en naasten van opgenomen patiënten. Zo heb ik dit jaar systeemgesprekken gevoerd met familie van een opgenomen patiënt die mede door de opname (9 maanden) geen contact meer had met familie. Dit is iets wat ik niet eerder zelfstandig heb gedaan, deondanks is het goed gegaan en heb ik mijn doel bereikt. Het doel was de familie meer betrekken bij de behandeling en het vervolg, zodat als patiënte met ontslag gaat ze een vangnet heeft die voldoende kennis en handvaten hebben hoe patiënte te ondersteunen en daarbij ook het systeem te betrekken bij de evaluatie van het signaleringsplan. Voorafgaand aan de systeem gesprekken heb ik een programma gemaakt op basis van de hulpvraag en wensen van patiënt en systeem. Ik vond het spannend om deze 4 gesprekken als gespreksleider zelfstandig te voeren omdat ik geen ervaring had. Ik heb geleerd om de informatie die ik wil overbrengen aan te passen op de behoefte en kennis van het systeem. Door eerst te informeren naar de verwachtingen en de ervaringen van het systeem en mijn informatie daarop aan te passen.
Daarnaast heb ik psycho-educatie gegeven aan de familie van een opgenomen patiënt waarbij schizofrenie is vastgesteld. De familie was zeer betrokken maar het werd al snel duidelijk dat ze geen ervaring noch inhoudelijke kennis hebben over de diagnose. Omdat de islamitische familie van hindoestaanse afkomst is, moest ik me verdiepen in de culturele achtergrond en mijn informatie daarop aan passen. Dit heb ik gedaan door vragen te stellen om een inschatting te maken in welke mate de culturele achtergrond van invloed is op de denkwijze en omgang met psychiatrische ziektebeelden. Daardoor heb ik geconstateerd dat de familie van mening was dat er een vloek was uitgesproken over de patiënt, ze dachten dat ze door middel van rituelen en bezoeken aan de imaan ervoor konden zorgen dat de patiënt weer normaal kon worden. Ik heb meerdere sessies gehad met de familie waarbij ik educatie heb gegeven over de diagnose, het onstaan en beloop daarvan. Ik heb geprobeerd rekening te houden met de culturele achtergrond door respect te tonen voor de cultuur en een empatische houding aan te nemen.
Om de onderlinge communicatie en samenwerking binnen het verpleegkundig team te bevorderen heb ik mezelf in maart 2018 opgegeven voor een workshop teamontwikkeling. workshop teamontwikkeling.docx (13,8 kB)De deelname heeft me nieuwe inzichten gegeven, om het team beter te definiëren en te onderzoeken wat het team nodig heeft om de samenwerking en communicatie te bevorderen.
Ontwikkelpunt;
Mijn persoonlijke ontwikkeling was vooral in het mondeling overbrengen van de informatie heb regelmatig geoefend tijdens de COVA lessen, en zal ik in de toekomst nog meer moeten doen, in tegenstelling aan het begin van de opleiding, begin ik het leuk te vinden om mijn opgedane communicatieve vaardigheden te laten zien aan mijn collega's binnen en buiten de organisatie.