Competentiegebied 3

 Samenwerking

  • Competentie 3a de verpleegkundige werkt effectief samen met alle betrokkenen.
  • Competentie 3b de verpleegkundige adviseert en geeft consult aan collega's binnen en buiten de eigen organisatie.

Leerdoel; aan het einde van de uitvoeringsfase ben ik instaat om zelfstandig en effectief samen te werken met het multidisciplinair  team, patiënten familie en diens naasten. Daarnaast ben ik in staat om ketenpartners binnen en buiten de organisatie te voorzien van de juiste informatie als coördinerend verpleegkundige.

Beginsituatie Als verpleegkundige op de open afdeling werk ik samen met verschillende disciplines. Ik maak gebruik van de bestaande informatie en communicatie structuren, langs deze weg probeer ik alle disciplines op de hoogte te houden van de verandergingen in het beleid.  

Leerproces/ontwikkeling; Aan het begin van het derde leerjaar vond ik het moeilijk om mijzelf te positioneren als iemand die het samenwerkingsverband ondersteund. de lessen van communicatieve vaardigheden hebben me meer zekerheid gegeven. Door het maken van de opdrachten Case management specialistische klinische zorg 3 2 TOETS definitief Charisa--Henrieke Rebel (2).docx en  Casemanagement 3.2 herstelondersteunende zorg.docx (30,7 kB)   heb ik geleerd hoe ik effectief samenwerk met het multidisciplinair team en de patiënten die ik begeleid. De samenwerking met de patiënten en teamleden komen in de uitwerking van deze opdrachten naar voren. Ik heb een teamanalyse uitgevoerd,  met de  uitkomsten heb ik een verbeterplan opgesteld. Een aantal verbeterpunten zijn inmiddels geïmplementeerd. Daarnaast laat ik zien hoe mijn collega’s en het sociale netwerk van de patiënt rekening kunnen houden met de culturele verschillen die de samenwerking tussen patiënt en multidisciplinair team kunnen verstoren. Mijn vooruitgang is te zien aan mijn professionele beroepshouding binnen de context van een samenwerkingsverband.

Tijdens mijn stage bij het Fact team in Amstelveen heb ik onderzoek gedaan naar  het familiebeleid. Ik heb onderzocht waarom er geen actief familielid word gevoerd. De uitkomsten van het onderzoek heb ik verwerkt in een Presentatie.  Ik heb mijn collega’s tijdens een presentatie uitgelegd hoe belangrijk het is om de familie van de patiënt te betrekken bij de behandeling. En op welke wijze mijn collega’s dit noteren en bijhouden in het EPD. Door de interne audit stonden de Fact leden onderdruk omdat alle dossiers op orde moesten zijn.  Ik was me bewust van dit proces en de dynamiek, ik  probeerde hier zoveel mogelijk op in te spelen door rekening te houden met de omstandigheden, en een bijdrage te leveren door taken van mijn collega's (zoals de depot poli of gfesprekken met patiënten die ik zelstandig mocht voeren over te nemen.

Als verpleegkundige van het IHT team moet ik flexibel zijn in contact leggen en samenwerken met verschilleden disciplines en instanties. Ik ben verantwoordelijk voor het plannen van een Zorg Afstemmings- Gesprekken. Deze gesprekken zijn ervoor bedoeld binnen 48 uur de zorg van de patiënten met het multidisciplinair team af te stemmen. Patiënten van het IHT team kunnen 24-uur worden aangemeld. Ik ben er voor verantwoordelijk de zorg optimaal af te stemmen tussen patiënt en betrokkenen. Daarbij maak ik gebruik van moderne communicatie middelen zoals een ipad, laptop, BETERapp.pdf (333,4 kB), beeldbellen.

Vanuit de visie: 'Focus op thuis' bouwt GGZinGeest de komende jaren veel lang durende bedden af. Vanuit die visie is er besloten dat de klinieken Amstelmere waar ik zelf werkzaam ben en locatie de Bocholtstraat medio 2019 worden samengevoegd tot één kliniek.  Als coördinerend verpleegkundige ben ik betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van alle veranderingen en vertegenwoordig ik de verpleegkundigen van mijn locatie. Dit doe ik door, deel uit te maken van een samengestelde werkgroep een actieve deelname en inbreng tijdens de maandelijks bijeenkomsten die worden georganiseerd waar de volgende thema's worden besproken; doelgroep, visie, bouw/verbouw, inrichting, koppeling netwerkpartners (in en extern). Naast het maandelijks overleg over de te ontwerpen signatuur van de klinieken ben ik ook betrokken bij het bevorderen van de samenwerking tussen mijn organisatie en onze ketenpartners, aangezien een deel van onze patiënten afkomstig is uit verschillende woonvormen zoals RIBW of HVO, is het van belang om de input, visie en verwachtingen van onze ketenpartners ten aanzien van de veranderingen te verzamelen. Om die reden heb ik samen met mijn collega's uit de werkgroep (signatuur kliniek) een bijeenkomst georganiseerd op17 april 2018. Ik was verantwoordelijk voor het uitnodigen van de ketenpartner RIBW dit heb ik per mail gedaan en in een telefoon gesprek heb ik de reden van uitnodiging toegelicht. Tijdens het overleg heb ik een effectieve bijdrage geleverd door mijn actieve deelname aan de bijeenkomst. Daaraan voorafgaand heb ik de bevindingen van mijn collega's verzameld, die ik vertegenwoordig.  Ik vond het een leuke en leerzame bijeenkomst omdat de belangen van de verschillende organisaties en disciplines samenkomen en bijdragen aan het gehele proces. Uitnodiging ketenpartners overleg Amstelmere.docx (13,9 kB)

Voor praktijkleeropdracht 3 heb ik een onderzoek gedaan naar de interne communicatiestrategieën die de teamleden gebruiken in de samenwerking met ketenparters binnen en buiten de organisatie. Uit het onderzoek blijkt dat er geen eenduidigheid bestaat in de wijze waarop de samenwerking verloopt dit is terug te lezen in de analyse van de ketenzorgopdracht die ik heb gemaakt tijdens mijn externe stage. Voordat dat ik een verbeterplan kan maken is het belangrijk om een goede inschatting te maken van wat het team nodig heeft om de samenwerking te verbeteren. Naast de analyse heb een workshop teamontwikkeling workshop teamontwikkeling.docx bijgewoond die me nieuwe inzichten heeft gegeven het team beter te definiëren. Dit is een proces wat tijd nodig heeft en steeds veranderd. 

De afgelopen periode heb ik kritisch gekeken naar de wijze waarop de Zorg Afstemmings Gesprekken op de afdeling werden uitgevoerd en ingepland, omdat ik merkte dat er vaak een vertraging was in het plannen van de gesprekken, wat ten koste gaat van de behandeling. Heb ik de proces beschrijving aangepast Procesbeschrijving ZAG (2).doc (43 kB) en weer onder de aandacht van het multidisciplinaire team gebracht. Dit heb ik per mail gedaan, daarbij heb ik mijn collega's de gelegenheid gegeven om vragen te stellen over de vernieuwde werkwijze. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een verbetering van de samenwerking, ZAG gesprekken worden nu door 1 persoon gecoordineerd en binnen 48 uur na opname gedaan. ZAG gesprek mw.docx (13,3 kB)

ontwikkelpunt: Wat ik nog verder wil ontwikkelen is mijn communicatiestrategieën, afhankelijk van de omstandigheden adequaat inzetten. Daarbij realiseer ik me dat ik in de functie van coördinerend verpleegkundige een voorbeeld functie heb. En zo neutral als mogelijk mijn deskundigheid moet gebruiken ter bevordering van de samenwerking. Door bijvoorbeeld mijn collega's aanspreken op het niet naleven van de gemaakte werkafspraken, maar wel rekening te houden met dewijze waarop ik dit doe.