Competentiegebied 4

Kennis en wetenschap

  • Competentie 4a de verpleegkundige draagt systematisch bij aan verbetering van de zorgverlening.
  • Compentie 4b de verpleegkundige geeft werkbegeleiding aan studenten en medewerkers.
  • Competentie 4c de verpleegkundige zorgt voor het voortdurend actueel houden van de eigen kennis.

Leerdoel; aan het eind van de uitvoeringsfase ben ik in staat mijn kennis een bijdrage te leveren de deskundigheid van het verpleegkundig team te bevorderen. Door gebruik te maken van Evidance Based informatie die ik kritisch beoordeel op toepasbaarheid.

Leerdoel; Aan het eind van de uitvoeringsfase ben ik als HBO verpleegkundige in staat om een systematische bijdrage te leveren aan verbetering en vernieuwing van de zorgverlening. Daarbij heb ik een voorbeeld functie en deel ik mijn kennis met collega's leerlingen, stagiaires en nieuwe medewerkers. Als werkbegeleider ben ik in staat om mijn begeleiding aan te passen aan de leerstijl van de leerlingen en stagaires.  

Begin situatie; Voordat ik met de opleiding begon had ik nog geen ervaring met EBP. Dit vak was nieuw voor mij. In de praktijk heb ik er onbewust mee te maken, omdat richtlijnen, protocollen  en adviezen van een deskundige ook worden beoordeeld op kwaliteit, betrouwbaarheid en effectiviteit. Als MBO-verpleegkundige werkzaam op een open opname afdeling ben ik gewend om alle werkzaamheden uit te voeren in opdracht van de arts of psychiater. Tijdens mijn eerste leerjaar op de HvA heb ik kennis gemaakt met het vak Evidence based practice (EBP) en klinisch redeneren. Deze vakken hebben me bewust gemaakt van hoe belangrijk het is om steeds te beredeneren wat je doet waarom en of het de beste interventie is die binnen de mogelijkheden toepasbaar is. De kennismaking met dit vak verliep aan het begin van de opleiding vrij stroef, het kostte me veel tijd om de stappen van EBP te begrijpen, nadat ik merkte dat ik extra ondersteuning nodig had heb ik mezelf opgegeven voor bij les in het vak EBP.

Tijdens het laatste jaar van mijn mbo verpleegkunde opleiding heb ik leerlingen op de afdeling volwassen opname afdeling begeleid. Een paar maanden na mijn afstuderen heb ik een cursus werkbegeleiding van GGZ InGeest gevolgd waarna het begeleiden van leerlingen/stagiaires een van de vaste dagelijkse werkzaamheden op de afdeling is geworden. De leerling verpleegkundigen komen voor een periode van zes of negen maanden, de stagiaires voor een kortere periode van enkele weken. Werkbegeleiding op de afdeling en bestaat uit verschillende onderdelen van evaluatie en ondersteunende gesprekken tot begeleiding bij verpleegtechnische handelingen. Mijn stijl van begeleiden heeft een coachend karakter en is aangepast op de leerstijl van de leerling/stagiaires. 

Leerproces/ontwikkeling ; Het leren  schrijven en uitwerken van  mijn  verslagen volgens het evidance based practice principe is   nieuw voor mij. Tijdens de doorstroom fase  heb ik de basis princiepen getoetst en met een voldoende afgerond. Tijdens het eerste leerjaar EBP1 ben ik opgeleid in het systematisch zoeken naar informatie die waarmee getoetst kan worden of de geboden interventie de meest geschikte interventie is ter bevordering, en vernieuwing van de kwaliteit van de zorgverlening. Aan het begin van het derde leerjaar is EBP 2 gestart. De lessen het opstellen, uitvoeren en verantwoorden van de zoekstrategie waren ook nieuw voor mij. Dit vak heb ik ook tijdens het derde jaar als vrij moeilijk ervaren. Ook voor dit onderdeel hbe ik extra bijles gevraagd en heb ik helaas, meerdere malen de toets moeten herkansen omdat het me niet lukte om een transparante, en goede searchstring te maken. `Wat ik moeilijk vind was het combineren van de booleans AND en OR en het gebruiken van Mesh termen. Na de extra lessen heb ik minder moeite met het maken van een goede searchstring, samen met het beoordelen van de kwaliteit van de onderzoeken en de stappen die ik tot nu toe heb geleerd werd het tijd om mijn theoretische kennis te toetsen door het maken van een Take home opdracht EBP3 IMG_7093.PNGEBP 3.1.png (96,9 kB). In de uitwerking van de opdracht is te zien hoe ik stapsgewijs de vraagstelling uitwerk volgens  het PICO-format, waarna ik in de daarvoor bestemde database kan zoeken naar een geschikt RCT. Als laatste stap het beoordelen van de gerandomniseerde onderzoeken daarbij maak ik gebruik van de consort checklist.

De lessen van klinisch redeneren 3.1 en EBP3.1  had ik nodig voor het maken van de bijbehorende toets opdracht Case study definitief..pdf (4,5 MB). Waarbij we verder gingen met de stappen van EBP het analyseren van de gezondheidssituatie, het identificeren van de klinische onzekerheid, het maken van een PICO en het systematische zoeken naar wetenschappelijke literatuur in de daarvoor bestemde databanken. Om uiteindelijk een geschikte interventie te vinden of te onderzoeken. Deze kennis pas ik toe in de praktijk dat is terug te lezen in de,  PLO 6 Charisa Ellis.docx (70,8 kB).  Ik heb  veelvoorkomende  somatische aandoeningen op de afdeling  in kaart gebracht en  de gevolgen van het gezondheidsprobleem verder uit gewerkt aan de hand van het ICF-model.  Tevens heb ik systematisch gezocht naar artikelen. De gekozen artikelen sluiten aan op de problematiek patiënt en zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening. Hoe ik opzoek ga naar informatie in de daarvoor bestemde data base, en hoe ik deze informatie kritisch beoordeel en welke methode of checklist ik gebruik zijn terug te vinden in de Essay..pdf (2,6 MB) en GGZ.Literatuurstudie.docx (58,6 kB). en  de afstudeeropdracht GGZ.Casestudy.docx (78,4 kB). Als ik terug kijk op de afgelopen 2 jaar heb ik mezelf verder ontwikkeld van helemaal geen ervaring met klinisch redeneren en EBP naar voldoende kennis die ik kan gebruiken en doorgeven dit blijtk uit de beoordelingen van de opdrachten die ik zelfstandig gemaakt Portfolio bewijs essay Cha.docx (51,9 kB) , GGZ.Literatuurstudie.docx (58,6 kB) GGZ.Casestudy.docx (78,4 kB) Na het lezen van de opdrachten kon ik mijn persoonijke ontwikkeling terug vinden in de opdrachten. De klinische onzekerheid, het selecteren van de onderzoeken maar met name het systematisch zoeken binnen de databanken heb ik sterk verbeterd naar het niveau van een afgestudeerd HBO verpleegkundige die dagelijks bezig is met de integratie van EBP in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Na de wetswijziging van de overheid rondom het medicatiebeleid in psychiatrische ziekenhuizen moest medicatie beleid aangepast worden. Ik heb onderzoek gedaan naar de bestaande procedures en hoe deze worden gebruikt op de afdeling. Ik heb gekeken in hoeverre het protocol voldoet aan de huidige eisen. Waarna ik het protocol heb verbeterd. Dit protocol had ik heb zelf geschreven, herschreven en gepresenteerd voor de open afdeling. Protocol medicatie distributieregelement. PLO3 Feedbackverslag Charisa.docx (21,3 kB). Op deze wijze probeer ik een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zorgverlening. 

Op het gebied van werkbegeleiding ben ik als MBO-verpleegkundige als jaren werkbegeleider, dit is tevens en aandachtfunctie van mij binnen de organisatie. Dat houd in dat ik stagiaires en leerlingen van alle niveaus begeleid op
de afdeling ik heb hier ook de werkbegeleidingscursus voor gedaan. De taken en competenties van een goede werkbegeleider zijn tijdens de lessen van werkbegeleiding 4.1 hebben nogmaals benadrukt zoals aansluiting zoeken in de begeleiding op de individuele leerstijl van de leerling. Geeft de kaders aan en beoordeelt en bewaakt het praktijk functioneren en leerproces van de leerling. Ik heb tijdens de opleiding geen mogelijkheid gehad om leerlingen te begeleiden, mijn ervaringen zijn gebaseerd op de jaren voor de opleiding. Er is helaas geen mogelijkheid om werkbegeleiding te geven simpelweg omdat het verpleegkundig team waar ik werkzaam ben zich op dit moment nog in de opstartfase bevind en klein is om leerlingen aan te nemen. Naast het ontbreken van de mogelijkheid om leerlingen te begeleiden, is de afwezigheid van een werkbegeleider helaas kenmerkend voor de derde leerwerk periode. Als ambulant verpleegkundige bij het IHT team ben je bijna altijd alleen op huisbezoek, dat maakt het moeilijk om mijn praktijk functioneren goed te beoordelen. In plaats daar van evalueer ik wekelijks mijn functioneren tijdens de coaching gesprekken met de psychiater van de crisisdienst. De reeds opgedane ervaring in het geven van werkbegeleiding en de cursus werkbegeleiding 4.1 maken het mogelijk dat ik een voorbeeld functie kan vervullen voor toekomstige leerlingen en medewerkers. Ik word regelmatig gevraagd door collega's van binnen en buiten de organisatie om meer te vertellen mijn werkzaamheden bij IHT de vaste evaluatie momenten zorg afstemmings- gesprekken ZAG Procesbeschrijving ZAG (2).doc (43 kB) en de nieuwe digitale behandelmogelijkheden van e health. Enkele weken geleden ben ik samen met een paar collega's gevraagd om deel te nemen aan de Heidag het doel van deze dag was de enorme krapte op de arbeidsmarkt en omat alle geestelijke gezondheids organisatie vissen in dezelfde vijver naar (potentieel) personeel, is er besloten deze dag te organiseren om te investeren in het enthousiasmeren en binden van jonge verpleegkundigen in opleiding. Ik vond het een leuke middag om aan deel te nemen, daarnaast heeft me het de kans gegeven om mee te werken aan een nieuw opleidingsprogramma voor toekomstige verpleegkundigen. fotoHeidagpng.png (130,3 kB)

Ontwikkelpunt; Mijn stijl van werkbegeleiding coaching gericht en sluit niet aan bij alle leerlingen, het is van belang dit op tijd te herkennen en aanpassen aan het niveau van de leerling, dit is me inmiddels gelukt doordat ik regelmatig feedback vraag aan de leerlingen op de afdeling. Ik houd daarbij rekening met de leeftijd, ervaring en opleidingsniveau van de doelgroep.