Competentiegebied 6
Organisatie
- Competentie 6a de verpleegkundige coördineert zorgverlening en preventieprogramma's en waarborgt daarbij de continuïteit van zorg.
- Competentie 6b de verpleegkundige ontwerpt kwaliteitszorg ten behoeve van de verpleegkundige zorgverlening.
- Competentie 6c de verpleegkundige neemt de rol van klinisch leider op zich.
Leerdoel; aan het eind van de uitvoeringsfase ben ik instaat om, de werkzaamheden van het totale zorgproces onder verschillende omstandigheden zelfstandig te coördineren. Ik kan mijn collega's op de afdeling aan sturen. Daarbij
neem ik de rol van leider en ben ik verantwoordelijk voor de continuïteit, coördinatie en kwaliteit van het totale zorgproces op de afdeling.
Beginsituatie; Ik heb de taken van de stipdienst/coördinerend verpleegkundige meerdere keren uitgevoerd op de open opname afdeling onder verschillende omstandigheden zoals; onvoldoende bezetting in verband met vakantieperiode, geen afdelingsarts aanwezig. Tijdens deze fase had ik onvoldoende overzicht, en delegeerde ik te weinig, het kostte me moeite om de coördinatie soepel te laten verlopen, met name delegeren van een taken blijft een ontwikkel punt. Het coördineren van de processen op de afdeling is de vaste taak van de stipdienst. Het gaat met name om het coördineren van de patiëntenzorg en de opnames. Daarnaast draag je als stipdienst verantwoordelijkheid voor een goede communicatie overdracht tussen de afdelingen of/en andere instellingen.
Leerproces/ontwikkeling; Als stipdienst is het belangrijk dat ik de zorg rondom alle , processen op de afdeling coördineert, innoveert en daar waar nodig delegeert. Ik houd me graag bezig met het bewaken van de continuïteit van de zorg en alle processen op de afdeling, zodat er geen overlappingen of misverstanden ontstaan. De taken van de stipdienst lopen uiteen, op deze opname afdeling zijn de vaste taken van de stipdienst;
- Het inschatten hulpvraag/doel van opname
- Vergelijking maken met criteria afdeling.
- Overleggen met aanwezige artsen of opname geïndiceerd is.
- Bekijken of er artsen aanwezig zijn op de dag van opname.
- Indien opname geïndiceerd is, dan opnamegesprek plannen, tijd bepalen.
- Indien contra geïndiceerde terugverwijzen naar behandelaar of plaatsingsbureau.
- Behandelaar/Afdeling/plaatsingsbureau op de hoogte stellen van datum en tijd van de opnamen.
De Praktijkleeropdracht 4 coördinatie van verpleegkundige zorg PLO 4.pdf (478,4 kB)heb ik met een voldoende afgerond. Tijdens de doorstroomfase heb ik zes maanden stage gelopen bij het Fact team. In deze periode heb ik de zorgverlening gecoördineerd en de continuïteit van geleverde zorg bewaakt. De lessen van casemanagement 3.2 hebben bijgedragen aan de wijze waarop ik invulling geef aan de coördinerende taken van de casemanager bij het Fact. Ik ben in staat gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen zoals een laptop, tablet, smartphones en de een digitale agenda in het elektronisch patiënten dossier. Deze hulpmiddelen ondersteunen de coördinatie van de zorg. In de uitwerking van de opdrachten casemanagement 1, casemanagement specialistische klinische zorg en casemanagement herstelondersteuende zorg is te lezen hoe ik deze middelen systematisch inzet ik de praktijk.
Op dit moment ben ik al ruim 2 jaar coördinerend verpleegkundige op de afdeling, ik coördineer de opnames, ontslagen, sollicitatie gesprekken, inwerken van leerlingen en nieuwe medewerkers en ik houd me bezig met het rooster (de verpleegkundige bezetting), daarnaast schuif ik regelmatig aan bij vergaderingen met collega's binnen de organisatie en ketenpartners, in afwezigheid van mijn afdelingsmanager neem ik haar taken over. Mijn coördinerende functie geeft een extra dimensie aan mijn dagelijkse werkzaamheden, die ik onder verschillende omstandigheden uitvoer, denk aan onderbezetting, calamiteiten op de afdeling, confrontaties met onvoorziene situaties. Als coördinerend verpleegkundige ben ik het aanspreekpunt voor mijn collega's, patiënten en diens naasten. Ik voel me dan ook verantwoordelijk voor een goede sturing van deze processen. Om mijn functie naar behoren uit te voeren heb ik regelmatig gesprekken met mijn afdelingsmanager en weet ik wat mijn ontwikkelpunten zijn, ik blijf open staan voor verbetering door regelmatig feedback te vragen en te geven aan mijn collega's.
Ik realiseer me dat ik als coördinator een voorbeeld functie heb, dit maakt dat ik continu bezig ben met het verbeteren van de zorgverlening op de afdeling, zo heb ik voor mijn afstudeeropdracht een implementatie plan geschreven met als doel de het verbeteren van de werkafspraken rondom de Time Out Regeling. Ik heb dit ondewerp gekozen omdat ik merkte dat de werkafspraken niet op de juiste wijzee werden nageleeft. om de slagingskans van de kwaliteitsverbetering te verhogen heb ik eerst een team analyse uitgevoerd, dit is terug te lezen in de afstudeeropdracht GGZ.ImplementatieplanTOR.docx .
Op de afdeling ben ik goed instaat om het voortouw te nemen in crisissituaties, als een patiënt in crisis verkeert ben ik instaat te handelen en te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, dit doe ik juist door te deescaleren, of een overplaatsing te regelen naar een gesloten afdeling, gesprekken te voeren met familie of besluiten te nemen als er een calamiteit is zoals ploegleider zijn en de afdeling ontruimen bij brandalarm, of het protocol in werkingstellen bij een suicide of separatie op de afdeling. in januari 2018 heeft een patient waar ik persoonlijk begeleider van was mijn collega bedreigd, om te voorkomen dat de situatie de volgende dag uit de hand liep en omdat patient zeer grensoverschreidend gedrag heeft vertoond niet vanuit een psychiatrisch toestandsbeeld is er besloten de patient over te plaatsten naar een andere afdeling, nadat het duidelijk was waar patient terecht kon, ne hij het niet eens was met de lokatie heeft hij zijn deur gebaricadeerd en gedreigd zich zelf wat aan te doen. Omdat het suicide risico op dat moment verhoogd werd ingeschat, en er sprake was van onderbezetting moest ik de afweging maken om. Toch op zoek te gaan naar een andere afdeling met als doel dat de situatie niet verder zal escaleren. Waarna ik met patient in gesprek ben gegaan. Ondanks het feit dat ik totaal niet achter het beleid stond omdat ik fysiek geweld en bedreiging naar mijn collega's afkeur, en een van de collega's had besloten om niet te werken als desbetereffende patient nog niet was overgeplaatst, die zelfde avond. Moest ik mee gaan in het regelen van een andere afdeling met als gevolg dat ik die dag een dubbele dienst heb gewerkt van 7:30 t/m 23:00. Ondanks mijn vermoeidheid omdat ik de volgende dag ook moest werken had ik een voldaan gevoel omdat ik door de gemaakte keuzes die dag en avond een verdere escalatie heb weten te voorkomen. rapportage Y6c.docx (13,2 kB).
In augustus 2017 ben ik rond 08:00 uur, was er een suïcide op de afdeling. In afwezigheid van mijn afdelingsmanager wist ik dat ik ondanks de ernstige gebeurtenis op de afdeling er voor moest zorgen dat ik samen met mijn collega's het protocol in werking moest stellen. Ik ben naar mijn collega's gerend en heb ze verteld wat ik heb gezien, het werd al snel duidelijk dat de patiënt was overleden. Terwijl we wachten op de hulpdiensten heb ik de AED gepakt en reanimatie gestart. Na enkele minuten werden mijn collega's en ik afgelost door de politie. Dit gaf me de gelegenheid om volgens protocol de afdelingsmanager en psychiater te bellen. Na enkele minuten werden medepatiënten wakker en heb ik samen met mijn collega's alle patiënten verzocht plaats te nemen in de huiskamer uit het zicht van de plek waar het is gebeurt. Het protocol omschrijft dat er bij een suïcide op de afdeling extra personeel ingeschakeld moet worden, dit heb ik gedaan door mijn collega's telefonisch in te lichten en te vragen of zij in de mogelijkheid zijn, zo spoedig mogelijk naar de afdeling te komen ter ondersteuning. De dienstdoende psychiater heeft samen met maatschappelijk werk de familie ingelicht terwijl ik tijdens de dagopening de patiënten op de afdeling heb verteld dat de patiënt niet meer leeft zonder daarbij in details te treden. Tevens zijn er maatregelen genomen om de kans op een suïcide op de afdeling te minimaliseren. Ik merkte dat ik tijdens deze calamiteit toch adequaat heb gehandeld. Dit heb ik ook als feedback gekregen van mijn afdelingsmanager en de dienst doende psychiater. Door mijn werkwijze heb ik laten zien dat ik tijdens crisis situaties op de afdeling het voortouw neem.
Enkele dagen geleden heb ik samen met mijn collega's dwangmedicatie toegedient bij een psychiatrisch patient waarbij een dwamgbehandeling door de rechter is uitgesproken. Dit proces heb ik als coordinerend verpleegkundige op de afdeling gecoordineerd, door voldoende personeel te regelen, de taken op dat moment te verdelen en het woord te voeren op het moment van de ingreep. daarnaast heb ik de patient geinjecteerd. Hoe ik dit heb gedaan is terug te lezen in mijn rapportage rapportage 6c.docx (13 kB). Ik vond het erg spannend om zelf bij deze patient dwangmedicatie toe te diennen. Uiteingelijk is het goed gegaan en hebben we later op de dag dit incident nabesproken. Document2.docx (13,2 kB)
Ontwikkelpunt; Het delegeren van de werkzaamheden is bij deze competentie mijn ontwikkelpunt. Mijn doel is om de taken meer te delegeren, zonder dat ik denk dat ik mijn collega's opzadel met extra werk. Ik ben me inmiddels bewust dat ik moet delegeren omdat ik anders het overzicht kwijtraak. Daarnaast wil mijn collega's leren hoe de Plan Do Check Act methode te gebruiken, daarvoor moet ik zelf meer ervaring op doen in het gebruik hiervan.